Header_AlphaLima_300.04

Onze trainings-programma’s

Onze trainingsprogramma’s

Tot standkoming instructiepakketten

Instructie dagen:  Er zijn vier verschillende praktijk gerichte eendaagse instructies samengesteld. (zie wie zijn wij) Deze dagen zijn zorgvuldig stapsgewijs opgebouwd van de werking van het voertuig tot het opstellen van het voertuig bij incidenten en veel voorkomende storingen. Het is ook mogelijk om instructie dagen te combineren met elkaar, vraag gerust naar de mogelijkheden.

Hoe zijn deze instructie dagen tot stand gekomen: Een uitruk heeft verschillende fases welke verschillende vaardigheden of kennis vereisen n.l.

  1. Het aanrijden naar plaats incident.
  2. Ter plaatse de opstelplaats bepalen (vlucht vs. toegestane belasting en afsteun-toestand)
  3. Opstellen, (afsteunen/stempelen)
  4. De inzet (manoeuvreren met het ladder gedeelte)
  5. Inpakken en retour kazerne.

Om ter plaatse te komen met een autoladder heeft de chauffeur kennis nodig van de werking van het voertuig zelf (chassis + cabine + rijvaardigheid). Bij Alpha Lima gaan wij er vanuit dat de bedieners deze kennis en vaardigheden machtig zijn. De deelnemers van onze instructies zijn immers reeds in het bezit van het certificaat bediener redvoertuig en hebben al enige werkervaring met de autoladder.

Eenmaal ter plaatse zal het voertuig opgesteld (afgesteund/afgestempeld) moeten worden voordat er met de bovenbouw gewerkt kan worden. Hier gaan wij van Alfa Lima uitgebreid op in en behandelen de werking en bediening van de ondersteuningsinrichting evenals de diverse manieren van afsteunen/stempelen en ondergronden met de eendaagse instructie nr. 1.

Als het voertuig eenmaal staat opgesteld, Kan er met de bovenbouw (het laddergedeelte) gewerkt worden. Werken met het laddergedeelte is niet alleen draaien, in- en uitschuiven of oprichten en neigen, nee het is constant monitoren van de vlucht in verhouding tot de toegestane belasting. Ook de hoofdbedienplaats heeft vele verschillende symbolen en functies die wij van Alpha Lima aan de kandidaten uitleggen. Dit is ook onderdeel van instructie dag nr.1.

Om het voertuig op te stellen moet de gebruiker dus de werking van het voertuig kennen en kunnen, daarom adviseren wij dringend om eerst de eendaagse instructie nr. 1 te volgen.

Alvorens het voertuig wordt opgesteld, wordt de opstelplaats bepaalt. Hier gaan wij met de eendaagse instructie nr. 2  uitgebreid op in.

Iedere inzet van een autoladder is anders, de opstelplaats is anders, waardoor de vlucht veranderd en de toegestane belasting van de korf veranderd ook. Wij van Alfa Lima leren de deelnemers werken met onze OVOC methode. Door het gebruik van onze OVOC methode leren de deelnemers het voertuig opstellen door het toepassen van een aantal vuistregels. Deze vuistregels kunnen voor iedere inzet van de autoladder gebruikt worden. Ook gaan wij wat verder in op de behendigheid van de bediening van het laddergedeelte met behulp van wat leuke oefeningen.

Met de eendaagse instructie nr.3 komt al het geleerde samen met praktijkinzetten binnen het eigen verzorgingsgebied. De instructeur van Alfa Lima gaat met de kandidaten de wijk in en zoekt objecten uit waar de autoladder een inzet kan doen. De kandidaten passen de vuistregels en de OVOC methode toe, en stellen het voertuig op. Als de inzet klaar is wordt deze met de groep nabesproken waarna er weer een nieuwe inzet wordt gedaan. De deelnemers doen om beurten een inzet.

N.B. de eendaagse instructie nr.3 kan alleen NA eendaagse instructie nr.2 gedaan worden, omdat de deelnemers eerst de vuistregels en de OVOC methode behandeld moeten hebben, anders kunnen ze deze niet toepassen in de praktijk.

Tijdens de eendaagse instructie nr.4 worden de noodstoppen en de noodbediening behandeld. Op deze dag leren de kandidaten hoe zij moeten handelen als er een storing is tijdens het werken met de autoladder. Ook worden de noodstoppen van de ondersteuningsinrichting van het voertuig behandeld omdat deze invloed kunnen hebben op het inzetten van het voertuig.