Header_AlphaLima_300.04

Tweedaags instructiepakket

Het technisch- en tactisch inzetten van de autoladder.

Tijdens deze twee dagen leren de deelnemers de vuistregels en OVOC methode toe te passen om een autoladder adequaat en veilig op te stellen bij diverse incidenten waar de inzet van een redvoertuig gewenst is.

De instructie bestaat uit praktijklessen + oefeningen  met een autoladder d.m.v. doceren en demonstreren aangevuld met fotomateriaal van praktijkvoorbeelden. 

De instructie bestaat uit twee dagen (vier dagdelen). Ook bestaat de mogelijkheid om de instructie eventueel op zaterdagen of in de avonduren te organiseren voor de vrijwillige korpsen.

Inhoud dag 1

Korte herhaling van de onder- en bovenbouw van de autoladder.

Afhankelijk van hoelang het is geleden dat de instructie van de bediening- en gebruiksaanwijzing van het voertuig (zie instructiepakket 1) is gegeven, zal er een korte herhaling worden gegeven en de mogelijkheid tot het stellen van vragen door de deelnemers.

Handsignalen: De deelnemers krijgen uitleg over de handsignalen en praktijkoefeningen.

Behendigheidsoefeningen: De deelnemers krijgen d.m.v. oefeningen uitleg hoe en wanneer bepaalde bewegingen van het ladderpakket effect op elkaar hebben en hoe deze kunnen worden tegengegaan of kunnen worden opgeheven.

Eigen metrisch systeem: De deelnemers leren hun eigen metrisch systeem om te bepalen of de vlucht, de hoogte of de ladderlengte toereikend is om een inzet te kunnen doen en kunnen dit in de praktijk toepassen.

Contouren van het voertuig: De deelnemers leren alle contouren van het voertuig kennen en kunnen dit in de praktijk toepassen.

Inhoud dag 2

Korte herhaling van de voorgaande dag en de mogelijkheid tot het stellen van vragen door de deelnemers..

Praktijk inzetten: De deelnemers leren het toepassen van de vuistregels en OVOC methode voor het inzetten van de autoladder bij diverse objecten. De inzetten zullen binnen het eigen verzorgingsgebied gedaan worden.

Afhankelijk van het verzorgingsgebied kan gedacht worden aan:

  • Maximale werkhoogte,
  • Maximale diepte (inzet WO),
  • Zichtlijn methode,
  • Afhijsen patiënt,
  • Redding bij brand,
  • Diverse soorten hulpverlening,
  • Speciale verzoeken: denk hier bij aan het behandelen van inzetten van de deelnemers zelf.

< terug.